Достапни линкови

Албанија ја отфрла протестната нота на Србија


Албанското Министертво за надворешни работи ги отфрла обвинувањата на Белград дека изјавите на премиерот Сали Бериша се провокација и груба повреда на територијалниот интегритет на Србија.
Во реакцијата на официјална Тирана, која следува по протестната нота од Белград, се наведува дека не станува збор за никаква провокација кон Србија, туку дека се нагласува „соработката меѓу Република Албанија и Република Косово“ која се заснoва на меѓусебно почитување и која има за цел европска интеграција.
Како потврда на фактот дека Албанија е отворена за секоја иницијатива која значи интеграција на регионот, во реакцијата се споменува, укинувањето на визите за српските граѓани за влез во Албанија за време на туристичката сезона.
XS
SM
MD
LG