Достапни линкови

Унгарците го исвиркаа романскиот Претседател


Романскиот претседател Трајан Басеску беше исвиркан денеска за време на обраќањато на Летниот универзитет на Унгарците во местото Баиле Тушнад, поради изјавта дека Романија е „национална, единствена и суверена земја“. Првото негодување кај пристните студенти на обраќањето Басеску го предизвика со изјавата дека „автономијата треба да еднаква и во Тургу Секујеск во Трансилванија, како и во целата земја“, алудирајќи на барањата на некои од лидерите на унгарското малцинство во Романија за автономија на деловите од Трансилванија во кои Унгарците се мнозинство.
XS
SM
MD
LG