Достапни линкови

Германски компании со проект за соларен систем во Сахара


Група водечки германски компании одржуваат состанок во Минхен, посветен на проектот за собирање на сончевата енегрија во Сахара и нејзина трансформација во електрична за потребите на европските земји. Проектот е вреден околу 400 милијарди евра и според подржувачите, од овој систем би можеле да бидат задоволени 15 насто од потребите на струја во Европа. Критичарите, пак, наведуваат дека е нереален, а проблем е и политичката нестабилност во тој дел од светот.
XS
SM
MD
LG