Достапни линкови

Канадско државјанство за муслиманскиот лидер Ага Кан


Парламентот на Канада му одобри почесно канадско државјанство на принцот Ага Кан за неговата улога за развојот на толеранцијата во светот. Седумдесет и две годишниот Ага Кан е духовен лидер на шиитските муслимани, заедница од петнаесет милиони луѓе кои живеат во дваесет и пет држави во светот. Почесно канадско државјанство досега имаат добиено лидерот на опозицијата во Мјанмар Аунг Сан Су Ки, претседателот на јужна Африка Нелсон Мандела, духовниот лидер на тибетските будести Далај Лама и шведскиот дипломат Раул Валенберг кој им помогнал на илјадници евреи за време на Втората светска војна.
XS
SM
MD
LG