Достапни линкови

Билт- ЕУ отворена за нови европски демократии


Европската унија останува отворена за нови членки, но мали се шансите Хрватска, Турција и Исланд да станат членки во 2011 година како што сакаат тие држави, изјави шведскиот министер за надворешни работи Карл Билт. Тој истакна дека во Унијата секогаш имало земји кои се против нејзиното ширење, но оти вратата секогаш е отворана ако на неа затропаат нови европски демократии. Од 1 јули Шведска го презема шестмесечното претседателствување во ЕУ од Чешка.
XS
SM
MD
LG