Достапни линкови

Џенерал Моторс го продава Сааб


Американската корпорација Џенерал Моторс објави денеска дека потпишала договор за продажба на својата шведска фирма Сааб на Конзорциум предводен од пведскиот производител на спортски автомобили Кенигсег. Договорот е вреден 600 милиони долари обезбедени од заем на Европската инвестициона банка за кој ке гарантира шведкста влада. Доплнителното финанисирање ке го обезбедат ГМ и Саан а цената не е соопштена. Продажбата ке биде завршена во третиот квартал.Сааб е под судска заштита, односно банкротство, од 20. фебруара во рамките на напорите на американскиот сопственик да го продаде.
XS
SM
MD
LG