Достапни линкови

Франција на чело со НАТО по 40 години


Франција се враќа на чело со НАТО во четврток, превземајки контрола на Комитетот за одбрамбено планирање по 40 години. На состанокот во Алијансата во четврток ќе се вклучат и новите членки на алијансата Албанија и Хрватска. Франција е еден од основачите на Северноатланската Алијанса и отсекогаш била земја членка, но во 1966 година тогашниот француски Претседател Чарлс де Гол ја повлече земјата од интегрираната команда на Алијансата, поради наводното доминирање на САД.
XS
SM
MD
LG