Достапни линкови

Парламентарни избори во Либан


Денеска во Либан се одржуваат парламентарни избори. Главни учесници во трката се коалицијата на сунитскиот политичар Саад ал Харири, подржан од САД, против Шиитската Хизбалах, подржана од Сирија и Иран.
Дел од анкетите предвидуваат победа на Хизбалах но аналитичарите, пак, не ја исклучуваат можноста за формирање на широка коалиција. Изборите ги следат 50.000 домашни и 200 странски набљудувачи.
XS
SM
MD
LG