Достапни линкови

Без визи, по работа во странство?


Евентуалната визна либерализација ќе ја раздвижи македонската економија, но може да предизвика и мигрирање, посебно на млади работници во странство, се согласуваат стопанствениците и упатените. Претседателот на самостојниот синдикат на вработените во
Можеби ќе има одлив на работна сила, како од земјите од источниот блок, и ние ќе поминеме низ тие процеси. Веројатно тоа ќе ја зголеми потребата од работна сила дома, а можеби и ќе ја зголеми цената
енергетиката, рударството и индустријата Лазо Стојчевски вели дека иселувањето на работници може да се очекува

„Тоа е јасно, дека размислува секој за подобра иднина. Би требало да има, но не очекувам преголема заинтересираност.“

Можноста за одлив на работна сила од земјава ја констатира и претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески.

„Можеби ќе има одлив на работна сила, како од земјите од источниот блок, и ние ќе поминеме низ тие процеси. Веројатно тоа ќе ја зголеми потребата од работна сила дома, а можеби и ќе ја зголеми цената.“

Азески додава дека од друга страна, евентуалната визна либерализација би придонела и кон раздвижување на домашната економија

„Тоа прашање значајно ќе ја подобри динамиката за соработка, контакти итн, толку важно за бизнисот во Македонија, бидејќи тоа е
Укинувањето на визниот режим придонесува кон создавање на нови и посилни врски меѓу земјите и луѓето. Ова вообичаено води кон стабилизација и регулација на миграциските трендови
пазарот на кој се одржуваме и претендираме, тоа е пазарот со голема апсорбциона моќ за нашите стоки.“

Шефот на мисијата на Интернационалната организација за миграција во Македонија Ана Ева Радичети смета дека визната либерализација, генерално не е штетна во поглед на миграционите процеси.

„Најпрвин дозволете ми да кажам дека македонија има направено значаен напредок во поглед на визната либерализација. И покрај тоа што е рано да се каже, во нормални услови, укинувањето на визниот режим придонесува кон создавање на нови и посилни врски меѓу земјите и луѓето. Ова вообичаено води кон стабилизација и регулација на миграциските трендови, и најважно од се, се обезбедува подобра заштита на правата на мигрантите.“

Официјалните податоци покажуваат дека 38 отсто од Македонците би ја напуштиле државата доколку за тоа им се укаже можност.
XS
SM
MD
LG