Достапни линкови

Изборната комисија во Турција соопшти податоци за парламентарните избори


На парламентарните избори во Турција на 12 јуни ќе учествуваат 15 партии со 7.492 кандидата, соопштија од Државната изборна комисија. На изборите ќе учествуваат 203 независни кандидати. Бројот на избирачи е 50 милиони 189.930 луѓе, а во странство ќе гласаат два милиона 568 977 Турци. Ќе се гласа на 199.207 изборни места, а податоци за местото на гласање ќе бидат објавени и на интернет. На 12 јуни во Турција ќе се одржат паралментарни избори на кои според анкетите, во предност е владејачката Партија на правдата и развојот, која би можела да добие трет мандат.
XS
SM
MD
LG