Достапни линкови

Јадранската група очекува скорешен прием на Македонија во НАТО


Земјите на Јадранската повелба изразија денеска надеж дека Македонија набрзо би можела да му се приклучи на НАТО. Петте членки на Повелбата, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора и Македонија, од состанокот во Тирана на кој присуствуваше и Генералниот секретар на НАТО Јап де Хоп Схефер издадоа заедничко соопштение во кое се изразува надеж дека не е далеку денот кога и Скопје ке и се приклучи на Алијансата. На самитот на НАТО во Букурешт во април 2008, поради спорот со Грција околу името, Македонија не стана полноправна членка на НАТО заедно со Албанија и Хрватска.
XS
SM
MD
LG