Достапни линкови

Победа на партијата Африкански Национален Конгрес во Јужна Африка


Владеачката партија Африкански Национален Конгрес победи на изборите во Јужна Африка, но не успеа да обезбеди дво-третинско мнозинство што со леснотија и успеа на последните избори. Според конечните резултати, партијата освоила 66% од гласовите. Со победата се расчистува патот, лидерот на Африканскиот Национален Конгрес Јакоб Зума да биде именуван за претседател на земјата, на заседанието на Парламентот.
XS
SM
MD
LG