Достапни линкови

Словаците избираат претседател


Над 4 милиона и триста илјади избирачи во Словачка денеска решаваат кој ќе биде новиот шеф на државата. Во вториот круг влегоа претседателот Иван Гашпаровиќ и Ивета Радичова, кандидат на демохристијанската опозиција. Во првиот круг на 21 март победи досегашниот шеф на државата благодарејки на моќната подршка на популарниот премиер Роберт Фицо, но не така лесно како што се најавуваше, бидејки Радичова заостана за само 8,65 насто или за околу 160.000 илјади гласови.
XS
SM
MD
LG