Достапни линкови

Обама ќе го претстави новиот предлог буџет


Американскиот претседател Барак Обама денеска во Конгресот го претставува новиот предлог државен буџет кој изнесува 3 трилиони долари. Голем дел од парите ке бидат наменети за реформи во американкиот здравствен систем а предвидени се и високи даноци за богатите америаканци. Обама изјави дека преку буџетот предвидува обновување на фискалната дисциплина. Ние мора да ги надоместиме нашите финансиски загуби за кратко време и да овозможиме движење во економијата, преку обновување на фискланата дисциплина, рече Обама. Предлог буџетот за 2010 та година преставува големо отскокнување од политиката на Бушовата администрација и формалзирање на многу од ветувањата на Обама од неговата изборна кампања. Според анaлизите во буџетот за 2009 тa година може да се појави дефицит од 1,75 трилиони долари.
XS
SM
MD
LG