Достапни линкови

Свет: Меѓународен ден на мајчиниот јазик


Заштитата на јазиците во светот, борбата против нивното измумирање и одржувањето на идентитетот на нациите преку јазикот, се клучните цели на манифестациите што денеска ќе бидат организирани во светски рамки по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. Генералниот директор на УНЕСКО Коичиро Мацура порача дека јазиците го претставуваат идентитетот на луѓето и се основа за образованието и за милениумските развојни цели.
XS
SM
MD
LG