Достапни линкови

Москва: Путин бара од светот да избегне изолационизам и економска себичност


Рускиот премиер ВладимирПутин вчера побара од светот да го избегне изолационизмот или економската себичност како резултат на светксаа економска криза. Тој ова го изјави на отворањето на годишниот економски форум во швајцарското зимско одморалиште Давос. Путин предупреди и за прекумерните државни интервенции во економијата. Претходно кинескиот премиер Вен Џибао побара од богатите земји да ја прифатат својата одговорност и да го минимизираат влијанието на финансиската криза врз земјиете во развој. Во мегувреме Мегународниот монетарен фонд соопшти дека глобалната економија годинава ке порасне само за 0,5 проценти. Тоа ке биде и најмалиот раст од втората светска војна и најголемото намалување од претходната проекција за еконосмкиот раст која изнесуваше 2,2 проценти. И мегународната организација за труд предупреди дека за две години кризата би можела од остави повеке од 50 милиони луге без работа.
XS
SM
MD
LG