Достапни линкови

Софија: Бугарската влада овластена да започне преговори со ЕУ за обнова на нуклеарката Козлодуј


Бугарскиот Парламент денеска ја овласти владата да започне преговори со Европската Унија за обнова на двата нуклеарни реактора од советско време во Козлодуј. Тие беа затворени поради загриженоста на Унијата за безбедноста, пред Бугарија да стане земја ќленка, а Софија сега е потикната на тоа поради руско – украинска гасна криза. Словачка исто така сакаше да рестартира стар нуклеарен реактор, но Брисел предупреди на легалноста на акцијата.
XS
SM
MD
LG