Достапни линкови

Предвремен почеток на изборната кампња или...


ВМРО ДПМНЕ вчера го повика претседателот Црвенсковски да си поднесе оставка од функцијата поради како што рече портпаролот Бичиклиски злоупотребата на државната позиција и кршење на уставот со пруствово на партиски состаноци во Велес и Гостивар, градовите каде што претседателот одржуваше трибини. Црвенсковски пак речеиси половина година оди на трибини со граганите низ земјава но ВМРО ДПМНЕ не рагираше. Бичиклиски вели дека не гледаат ништо спорно во таквите контакти на Црвенсковски но реагораат сега оти сознанијата за партиските средби биле нови

Се работи за сознанија од пед две недели во Велес или од вчера во Гостивар, каде што присуствуваше составот на локалните ограноци на СДСМ

Аналитичарите за разлика од партиските пресвниците причините за ваквите реакции во овој период ги гледаат на друго место. Престојните мартовски претседателки и локални избори се реалната причина за препукувањата во јавноста смета аналитичарот Махи Несими. Според него ова е дел од изборната капмања која како што вели веке е започната

Бидејќи такви работи се случувале и порано, и едните и другите за жал користеле државни средства во текот на кампањата, тоа го прават и сега – и ВМРО-ДПМНЕ и другите партии

Од тоа како се одвиваат работите засега очигледно е дека и следниве три месеци до изборите ке бидат исполнети со препукувања мегу полтилчарите додадава Несими.
Аналилитларот Гунер Исмаил пак покрај изборнита кампања се сомнева дека една од причините за овие рескции на владечаката паритја е нервозата во нејзините редови . Претседателот Црвеснковски на трибините речиси секогаш истакнува дека треба да се бара компромис со Грција за проблемот со името и дека интеграциите во НАТО и во Евроспката Унија се единствениот вистински пат за државата. Низ неговата уста често излегуваат и зборовите на мегународната заедница вели Исмаил па тоа ја создава нервозата во ВМРО ДПМНЕ додава тој

Претседателот на Републиката тие го доживуваат како закана, ако не за денес тогаш за утре, како човек кој сепшак може да обедини некаква структура која би и се спротивставила пореално отколку што сега тие го доживуваат како спротивставување од оваа опозициона формација

обајднува Исмаил.
XS
SM
MD
LG