Достапни линкови

Конструктивната критика е основен двигател на демократијата


Евро амбасадорот Ерван Фуере повторно ја повика Владата да ги послуша и да прифати критиките кои догаат од бизнис заедницата , граганското општество и медиумите оценувајки дека конструктивниот критицизам е еден од главните двигатели на едно здраво демокртско општество На доделуавњето на ангардите за новинарство жан моне тој нагласи дека наместо да ги отфрла критиките како нешто против државата треба да ги прифати И со тоа да покаже дека го потикнува незвисното мислење Улогаат на медиумите во процесот ан пристапуавње кон ЕУ е клучна . Христо Иванов новинар И член на Хелсиншкиот комитет вели дека проблемот со слободата на новинарството е повекеслоен, наглсуавјки дека пред се не е обезбеден закон кој ке ја штити слободата на новинарот кој има право да се соменва И да псотвува прашања И дилеми
Општ принцип кој се примнува на Балканот односно во Македонија е дека многу евроски вреднсоти се прифакаат со двете раце но во пракса с енаогаат анчини тие вреднсти да не се почитуваат вели професрот живко андревски Една од тие сфери е с фератта на медиумите во рмките на целиот систем каде како што акко што контитира Андревски за жл има луге кои прифакаат диктатите кои догаат од енкоја стрна

Во последниот извештај за слободата на медиумите Македонија падна за шест места, односно на 42 местоИ извештајот на Европската Комисија беше многу јасен и во него се наведува дека медиумите се изложени на значајни политички влијанија. Електронските медиуми се многу концентрирани во приватни телевизии кои имаат врски со политичките партии. Многу е важно да се направат сите напори за да се засилат и да се постигнат независни медиуми, слободни од политички влијанија порача евро амасадорот Фуере во интрвјју за Радио Слободна Европа во кое тој нагласи дека има многу работа што треба да се направи од страна на владата, политичките партии, исто така важно е Советот за радиодифузија да се засили и да му се дадат ресурси за да може да работи како независно тело кое ќе може да надлегува..
XS
SM
MD
LG