Достапни линкови

Владата се фали, опозицијата критикува


Владата се фали со акцискиот план опозицијата критикува дека реално ништо не е направено- таква е дебатата на политичарите во земјава за препораките кои Европската комисија и ги испорача на Македонија пред повеке од месец дена. На прашањето за конкретна рализацијата на објавените забелешки во ноевви денеска виецепремиерот за евроинтеграции Ивива Боцесвки одговара со активностите на владата во однос на акцискиот план за реформите кои гиу бара Брисел

Следува имплементација на акцискиот план во делот на политичкиот дијалог, понатаму делот што произлегува од изборниот законик . во делот на реформата на полицијата исто така имаме големи пробиви, како и во делот на правосудството

Препораките од унијата пак пред се беа насочени кон таканаречените полтички критериуми. Критики ситигнаа за лошо организираните предвремени избори, политуичките дијалог, слабите инстиции , раширената корупција. Фер претседатлки и локални избори во март се дополнителниот девеети критеруим кој Брисел и го достави на Македонија. Пратеникот од владечакта ВМРО ДПМНЕ Александар Спасеновски вели дека во обопј период со измените на изборниот законик се преземени активности токму во исполнувањето на овој критериум.

Остварувањето на предвидените претпоставки, какви што се измените на изборниот законик, претставуваат чекор во таа насока уште повеќе што е резултат на препораките на ОДИХР

Не само што владата презема малку во однос на реализција на препораките туку и она што е направено е во спротивност со нив критикува Андреј Жерносвки од опозинацината ЛДП. За измените на изборниот законик кој смета дека се лоши и тој се повикува на оценката на странците

Имавме средба со пшретставниците на ОБСЕ и тие беа вчудоневидени – она што се носи како препорака на ОБСЕ и ОДИХР за изборите е нешто што е сосема спротивно од таа препорака.

И додека кај нас се дискутира дали замјава се движи во насоката која ја трасира Унијата по минатонеделниот минсиретски сотанок во Брисел на кој еден од заклучоците беше дека се неопходни и добрососедки однсои во јавноста се отвори дебатата дали новиот критериум за Македонија е и решавањето на спорот со името. Спасеновски и Жерновски се оптимисти дека спорот нема да се наметне како услов

Верувам дека тоа не е така, меѓутоа, се зависи од настените што ќе се случуваат во годината пред нас, кога ќе се пишува следниот извештај
Иако токму за време на Самитот дојде до според мене несреќната изјава на Кушнер, сметам дека промптната реакција на евроамбасадорот Фуере и потоа на сите колеги на Кушнер кажуваат дека и најголемите пријатели на Грција не можат да го ифнорираат фактот дека одлуката за либерализација на визниот режим не зависи од едногласноста на членките

Велат Спасеновски и Жерновски.
XS
SM
MD
LG