Достапни линкови

Визната либерализација и условите за македонска евро интеграција топ теми на агендата


Петтиот состанок на мешовитиот парламентарен комитет Република Македонија и Европската Унија кој претставува продолжување на редовните средби што ги има мешовитиот парламентарен комитет, има конкретна цел да се одржи и надгради динамиката на состаноците бидејќи во овој период активностите условно кажано беа ограничени поради парламентрните изборите во Македонја кои завршија како и изборите во Европскиот парламент кои претстојата.

На агендата на состанокот се прашања кои Македонија како земја кaндидат треба да ги исполни за да стане полноправна членка ан ЕУ и во таа смисла ќе бидат разменети мислења со Владата Република Македонија, Советот на ЕУи ЕК за односите на земјава со унијата и за имплемнтацијата на клучните приритети за извешатајот на Европската комисија за напредокот на земјава во 2008 та година. Наша цел е да отвриме пршања кои се релевантни за граѓаните каква што е темата за либерлзицијата на визниот режим која ќе биде меѓу поважните прашања за кои ќе бидат разменети мислења на состанокот

„Наша цел е да дискутираме и да отвориме прашања релевантни за граѓаните и европските прашања, како на пример визната либерализација, транспортните коридори, фондовите итн.“
„Многу значајна точка е либерализацијата на визниот режим. Мислам дека ние ќе направиме се како парламентарци да кажеме што исполнуваме до сега, зошто заслужуваме да имаме либерализација на визниот режим и кои би биле ефектите.“


изјави Алексанадар Спасеновски од ВМРО ДПМНЕ кој е ко-претседавач на мешовитиот парламентрен комитет од Македонија и Блерим Беџети од ДУИ кој е потпретседател на мешовитиот парламентарен комитет на македонското Собрание. На средбата на мешовитиот парламентарен комитет обраќања покрај вицепремиерот Ивица Боцевски имаат и евро амсадорот Ерван Фуере и амбасадорот на Франција Беранрд Валеро. Важно и значајно за нас е преку овие средби да ги надградиме пријателствата меѓу пратениците од македоснкиот и европскиот паралмент. Во таа смисла состанокот ќе заврши со усвојувавње декларација во кои ќе бидат споменати завршни зклучоци кои се однесуваат на темите за кои се дикутира како и неколку клучно ставови во врска со потребата за натмошно јакнење на натмошните конткти бидејки Еврспкиот парламент продолжува да биде најголем лобист на Репулбика Македонија. Претходниот состнок на мешовиотиот парламнтрен комитет еше во декември 2007 година. Средбите се одржуваат на секои шест месеци, односно два пати годишно. Бидејки имавме избори во земјава овој состнокот се одржува со мало одложување односно по завршувањето изборите. Следниот состанок е договорен по новогодишните празници поради изборите во Европскиот парламент кои се одржуваат во јуни.
XS
SM
MD
LG