Достапни линкови

Брисел: Економијата на земјите на Европската Унија ќе стагнира во 2009 година


Европската Комисија денеска соопшти дека економијата на земјите на Европската Унија ке стагнира во 2009 и дека извесно мало напредување ке има во 2010 година. Според последното предвидување на Комисијата, во 2009 економијата во 15 те земји на евро зоната ке расте за 0,1 насто а просечно во 27 те земји на Европската Унија ке расте за само 0,2 насто во истиот период. Се смета дека Германија, Франција и Италија ке се соочат со стагнација, а Велика Британија ке падне во рецесија. Растежот во 2010, според Комисијата, ке биде околу 1,1 насто на ниво на Унијата а околу 0,9 насто за евро –зоната.
XS
SM
MD
LG