Достапни линкови

Власта треба да подаде рака на опозицијата, сметаат експертите


Постојан дијалог мегу политички партии е ден од улсовите запишани на листатат на обвски коу европската Унија и ги вреачи на Македонија и кои треба да ги идполни доколку сака датум за почеток не преговорите. о неколку месеци по овие препораки сликата на домашната политичка сецна е нема опозиција ниту во осбрание а од вчера и на локално ниво откако СДСМ поради приведувањето ан Заев одлучи да го напупштат и зелс.Од опозицната партија не коментираа до бидејки вчера како што велат до додцна одржувале состанок. Можен ли е политички дијлаог како што инситиора мегународната заедница од нас. Џеват Адеми од сега владечаката ДУИ која пред две години се одлучи на сличен чекор смета дека е можно само доколку и власта и опозиција престанат како што вели да тераат инает:

„Власта е во подобра ситуација затоа што функционира и има инструменти. Мислам дека двете страни треба да покажат добра волја и треба да се откажат од инаетот. Мислам дека во интерес на европската и НАТО перспективата на државата двете страни треба да бидат покооперативни.“

Според Адеми последиците од оваа состојба најмногу ке ги почуствуваме како штета на меѓународниот углед на државата. Но тој додава дека сепак бојкотот и немањето на дијалог не е добро ниту за нив како владеачко мнозинство

„Мене лично како пратеник на владеачкото мнозинство ми пречи што нема опозиција. Немаме дијалог внатре, немаме конкуренција, коректор, па можно е и ние да се опуштиме, да бидеме невнимателни, да не заборавиме – опозицијата е коректор на власта.“

Професорот Владо Поповски кој инситора дека опозицијата треба да размисли и да се врати во иснтитуциите на системот и таму да се води политичкиот дијалог смета дека сепак иако поголемата одговорнот е кај неа и власта треба да направи чекор напред

„Мислам дека и позицијата во ваква ситуација треба да подаде рака на опозицијата. Но, првата манифестација на добра волја е да разговараат за начинот на кој опозицијата ги гледа работите и како таа да се вклопи низ институциите.“

И Според Попосвки најголемиата штета Македонија ке ја претпри врз нејзниот меѓународен углед.
XS
SM
MD
LG