Достапни линкови

Продолжуваат протестите низ свстот поради високите цени на горивата


Продолжуваат протестите низ целиот свет поради поскапувањата на горивата.Во Шпанија протесираа камионџиите а француските и италијанските рибари бараат помош од Европската Унија. Владите на азискиите земји пак соопштија дека повеке не можат да плакаат дополнителни давачки за граганите да плакаат пониски цени за горивата кои достигнуваат и до 140 долари за барел.

Стравот мегу обичните луге расте низ целиот свет поради цените на енергенсите кои влијаат врз нивната животна потрошувачка. Шпанските возачи на камиони неодамна се приклучија кон професионалните организации кои бараат владите да се справат со растечките цени. Тие ја блокираа шпанско француската граница бидејки како што велат речиси двојно зголеменета цена на дизел горивото го прави бизнисот невозможен. Еден португалски возач вели дека се соочил со насилство при обидот да ја помине границата

„Кога стигнавме на француската граница полиција го пренасочи тешкиот сообракај и тогаш шпанските возачи кои ги паркираа камионите пред нашите почнаа да фрлаат камења кон нас. Се обидоа дури и да ни го пресечат хидрауличното црево.“

вели возачот.

Неодамна во Брисел протестираа и француските и италијанските рибари кои слично како и возачите велат дека бизниснот им е неиспалтлив поради високите цени. Азиската економија е исто така погодена а тамошните влади се во недоумица бидејки неможат веке да ги плакаат надоместоците со кои ги одржуваат цените ниски. На пример Малезиската влада трошеше една третина од нејзиниот буџет за ги плака надоместоците за горивата. За да ја намали буџетската криза се одлучи да ја зголеми цената на бензинот за 40 проценти а на дизелот за 60. Тоа доведе до масовни протести во земјата и барање за оставка на владата на преиерот Абудула Ахмад Бадавис. Ситуацијата е слична и во Индија.Шивенду Сен државен секретар на Индиската комунистичка партија вели дека федералната влда ја изгубила контролата врз цените
„Владата ги зголеми цените на горивата двојно во последните три месеци. Ние се бунтувавме и протестиравме против тоа. Не се способни да ги контролираат цените, а министерот за финансии и премиерот ни даваат нелогични објаснувања и причини наместо да се справат со проблемот“

вели Сен

Лидерите на некои земји пак побараа од организацијата на земји извозници на нафта ОПЕК да го зголеми производтвото но тие го одбија нивното барање велејки дека во моментов нема недостиг на нафта на пазарот. Факторите кои што влијаат врз зголемувањето на цените се смета дека се нискиот и сеуште нестабилен долар во кој нафтата се плака и неговата шпекулативна побарувачка во очекување дека ке се зголеми а потоа ке се продава со што ке се дојде до заработувачка.
XS
SM
MD
LG