Достапни линкови

Приштина: Положбата на малцинствата на Косово и натаму се многу тешки, оцени ОБСЕ


Високиот комесар на ОБСЕ за национални малцинства Кнут Волебек оцени дека положбата на малцинствата на Косово, посебно на Ромите и во пооделни српски енклави, и натаму се многу тешки. Од исклучителна важност е косовските власти да ги применат соодветните закони за заштита и унапредување на правата на малцинствата и да им овозможат да се вклучат во сите аспекти на животот за да се остранат опасностите од дискриминација, недостаток од слобода на движење, економски потешкотии и можно насилство кои се аспекти на секојдневниот живот на пооделни заедници на Косово, изјави Волебек пред Хелсиншката комисија.
XS
SM
MD
LG