Достапни линкови

Анкара: Започна седницата на Уставниот суд за забрана на владејачката Исламистичка партија


Уставниот суд на Турција ја започна седницата на која треба да реши дали да го разгледа барањето за забрана на владејачката исламистичка партија на Правдата и развојот. Главниот обвинител го побара тоа со образложение дека таа партија претставува закана на секуларниот систем во Турција. Обвинителот побара на седумдесетина функционери, меѓу нив и на премиерот и претседателот, да им биде забрането да се замнимаваат со политика најмалку пет години.
XS
SM
MD
LG