Достапни линкови

Минхен: Поддршка за членството на Македонија во НАТО


Кај сите членки на НАТО постои расположение и верување дека сите три земји од Јадранската група, македонија, Хрватска, и Албанија ќе бидат поканети за членство во Алијанста, рече претседател Бранко Црвенковски на крајот од дводневната безбедносна конференција во Минхен. Нашите кучни поддржувачи Соединеите држави остануваа на својата определба да го признаат уставното име на Македонија и не постои можност за какви било промени на тој став. Тој посочи дека битката околу името прдоолжува и оцени дека следните три четири недели се клучни. Се надевам дека на крајот ќе дојдеме во ситуација Македонија да го сочува сутавното име и да добие покана за НАТО, мегутоа дел од работите не зависат само од нас, ние не можеме да наметнеме каков ќе биде ставот на Атина, рече Црвенковски.
XS
SM
MD
LG