Достапни линкови

Хаг: Хашхиот трибунал донел одлука за враќање на четирите случаи во Македонија


Судскиот совет на Хашкиот трибунал вчера го известил македонкиот јавен обвинител Љупчо Шврговски дека донел одлука и ќе и нареди на Канцеларијата на Хашкиот обвинител да ги врати сите четири случаи на Владата на Република Македонија јавија агенциите .Обвинителот Швргосвки пак синока за МИА изјави дека досега нема добиено никакво известување од совет на трибуналот но потенцира дека таквата одлука била и очекувана, а македонското судство има капацитет да постапува за сличаите. Затворањето на браната Липково, малтретирањето на работниците од ГП Маврово, гробницата во Непроштено и раководството на ОНА, се случаите за кои на 19 септември 2007 година Шврговски го информира Хашкото обвинителство дека Македонија смета оти четирите случаи не треба да бидат вратени назад без одлука од судскиот Совет.
XS
SM
MD
LG