Достапни линкови

Њујорк: Седница на Советот за безбедност на ОН


За денеска е закажана првата седница на Советот за безбедност во Обединетите нации, а на дневен ред е продолжување на мандатот на мисијата на мегународната организација во Чад и Средноафриканската република. Во периодот 2008/2009 од регионот членка на Советот за безбедност ке биде Хрватска. Освен Хрватска нови непостојани членки се и Либија, Виетнам, Костарика, Буркина фасо кои ги заменуваат Словачка, Конго, гана, Перу и Катар. Белгија,Италија, Индонезија, Јужноафринаксаката република и Панама остануваат во петнаесетчлениот Совет за безбедност до крајот на годинава. Претседавањето со Советот се ротира месечно, по абецеден ред. Во јануари претседавач е Либија, една од петте нови непостојани членки, а Хрватска би требало да претседава во втората половина на 2009.
XS
SM
MD
LG