Достапни линкови

Европа: Од полноќ Шенген во уште девет нови земји на ЕУ


Од вчера на полник лугето може да патуваат низ 14 земји членки на ЕУ без да поажуваат пасош, како дел од прошируавњето на Шенген Договорот на ЕУ, со кое се опфатени девете нови членки на Унијата. Со нивното пристапување на Шенген зоната, просторот без контрола на границите се прошири од 15 на 24 држави членки на ЕУ . Проширувaњето на Шенген зоната денеска ке биде одбележано со свечености на повеке гранични премини мегу старите и новите земји членки на Унијата Централната свеченсот ке се одржи во Германија, со манифестација на тромегето на германско - полоско -чешката граница на која ке присуствува германската канцеларка Ангела Меркел.
XS
SM
MD
LG