Некои научници кои работат во Чешка беа меѓу првите кои забележаа дека локалните езера стануваат се покафени во изминатите 15 години. Научниците најпрвин се сомневаа дека ова е негативен развој и дека причината се климатските промени
„Првите претпоставки беа дека ова е предизвикано од климатските промени, поради зголемување на температурата и зголемување на количеството на јаглерод диоксид. Но, она што го утврдивме е дека се работи за промена што не треба да и ја припишуваме на климатските промени.“
вели Џон Стодард од американскиот центар за екологија и хидрологија. Тој е автор на текстот „Природа“ во кој се истражува феноменот на покафенување на реките и езерата. Неговите истражувања покажуваат дека новата боја на реките и езерата доаѓа поради намаленото количествто на кисели дождови. И покрај тоа што водата можеби не изгледа чиста, таа е чиста:
„Сигурно е добра за пиење. Нема ништо лошо во органските состојки кои се присутни во неа“
посочува Стодард. Неговата студија ги истражува само реките и езерата во централна и северна Европа, како и северна Америка. Тој не знае дали истиот феномен се случува и во реките во земји како Русија и Украина. Но, според него може да се претпостави дека и за земјите надвор од Европа и Северна Америка има позитивно влијание од намаленото количество на кисели дождови:
„Всушност, од падот на комунизмот во Централна Европа има постојано намалување на киселите дождови, во некои случаи тоа е и енормно и достигнува 90 насто.“
забележува Стодард.
„Првите претпоставки беа дека ова е предизвикано од климатските промени, поради зголемување на температурата и зголемување на количеството на јаглерод диоксид. Но, она што го утврдивме е дека се работи за промена што не треба да и ја припишуваме на климатските промени.“
вели Џон Стодард од американскиот центар за екологија и хидрологија. Тој е автор на текстот „Природа“ во кој се истражува феноменот на покафенување на реките и езерата. Неговите истражувања покажуваат дека новата боја на реките и езерата доаѓа поради намаленото количествто на кисели дождови. И покрај тоа што водата можеби не изгледа чиста, таа е чиста:
„Сигурно е добра за пиење. Нема ништо лошо во органските состојки кои се присутни во неа“
посочува Стодард. Неговата студија ги истражува само реките и езерата во централна и северна Европа, како и северна Америка. Тој не знае дали истиот феномен се случува и во реките во земји како Русија и Украина. Но, според него може да се претпостави дека и за земјите надвор од Европа и Северна Америка има позитивно влијание од намаленото количество на кисели дождови:
„Всушност, од падот на комунизмот во Централна Европа има постојано намалување на киселите дождови, во некои случаи тоа е и енормно и достигнува 90 насто.“
забележува Стодард.