Достапни линкови

Вашингтон: Албанците во јужна Србија и Македонија чекаат состојбата да експлодира, изјави Холбрук


Откако ги решивме повеќето отворени прашања меѓу Грција и Македонија во текот на Дејтонските преговори за Босна, грчката трговска размена со Македонија се катапултира и сега изнесува десетици милиони долари месечно, ако не и повеќе. Ова го изјави креаторот на Дејтонскиот договор Ричард Холбрук во Вашингтон, додавајќи дека и покрај нерешеното прашање со името, би сакал да види вакви потези за заедничко добро во регионот. Во врска со сегашната ситуација тој наведува дека албанците во јужна Србија и во западна Македонија чекаат таа уште еднаш да експлодира. ,,Единствено што ни дава некаква надеж дека овој пат нема да има насилство се сеќавањата од блиската историја,, вели Холбрук.
XS
SM
MD
LG