Достапни линкови

Сараево: 12 години од Дејтонскиот мировен договор


Денеска се одбележуваат 12 години од потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор со кој заврши Војната во Босна и Херцеговина и со кој земјата е поделена на два ентитена - Република Српска и Федерацијата Босна и Херцеговина. По 20 дневни тешки преговори договорот го потпишаа Милошевик, Тугман,Изедбеговик и главниот амрикански преговарач Ричард Холбрук во воената база Рајт Патерсон во американската држава Охајо. Договорот до денес претрпе многу корекции во настојувањето на меѓународната заедница да ја централизира власта.
XS
SM
MD
LG