Достапни линкови

Исламабад: Вонредна состојба во Пакистан


Со прогласувањето на вонредна состојба во Пакистан, петседателот Первез Мушараф суспендираше повеќе закони и основни права загарантирани со Уставот. Во текот на ноќта неколкумина опозициски активисти беа уапсени. Исто така суспендирана е слободата на движење, како и слободата на говорот. Вчера претседателот Мушараф прогласи вонредна состојба поради зачестените насилства и политичките тензии во земјата. Врховниот суд одби да ја прифати одлуката бидејќи доаѓа во момент кога се уште одлучува дали да го признае неговиот неодамнешен реизбор во парламентот.
XS
SM
MD
LG