Достапни линкови

Скопје: Македонија прв пат го празнува Денот на револуционерната борба


Македонија денеска за прв пат го празнува 23 октомври денот на револуционерната борба. На 23 октомври 1893 во Солун се формирала амкедонската револуционерна организација со концепт, програма и цели за добивање автономија и ослободување од петвековното турско ропство. Во политичка смисла тогаш борбата за автономија значеал формирањена асмостојна држава. Оттука 23 октомври ке симболизира континуитет на македонската борба за независност што резултирало денеска Македонија да биде независна држава.
XS
SM
MD
LG