Достапни линкови

Њујорк: Русија и САД ги спротиставија ставовите за Косово


Соединетите држави и Русија ги спротивставија ставовите за Косово во Обединетите Нации. Американскиот амбасадор Зелмај Кализад повика да се почитува 10 декември како краен рок за определување на идниот статус на Косово, велејки дека пролонгирањето ќе ја дестабилизира провинцијата. Од друга страна рускиот амбасадор Виталиј Чуркин изјави дека преговорите треба да продолжат се додека не се постигне договор. Според Чуркин, дестабилизација ќе има ако преговорите меѓу Белград и Приштина завршат без договор и доколку етничките албанци унилатерално пргласат независност. Во Советот за безбедност синоќа се одржаа консултации за Косово на кои беа поднесени извештаи на генералниот секретар Бан ки Мун и шефот на УНМИК Јоаким Рикер. Бан ки Мун потсети дека до 10 декември го очекѕува извештајот на Контакт групата за Косово.
XS
SM
MD
LG