Достапни линкови

Москва: 50 години од лансирањето на сателитот Спутник


Во Москва и на многу места во светот се одбележува 50 годишнината од советското лансирање на сателитот Спутник настан со кој започна вселенската ера. На овој настан од 1957 се гледа како на најзначаен во науката и чин кој ја натера американската влада да вложи значајни средства за истражувања на ова поле кои кулминираа со стапнувањето на Марс на американските астронаути во 1969 година.
XS
SM
MD
LG