Достапни линкови

Состојбата е стабилна и нема посериозни закани за безбедноста, став на МВР


МВР останува на оценката дадена на последната седница на Советот за Безбеднсот дека нема посеризни закани за безбедноста но не одговори дали се точни тврдењата дека косвски терористи се обучуваат во Македонија во места што биле нивни бази, како што изјави српскиот претсеадтел Борис Тадич. Иако Гарничнаат полиција е одговорна з агрниците И во сорботка со МВР може да се проверат тиње информации Портпролот Иво Котевски вели дека сите информции се пркаат кај претсеадтелот кој е претсеадтел ан Советот за Бзебеднсот

„Сите нови или дополнителни информации се слеваат токму таму, така што заклучокот од последната седница беше токму тоа, дека доколку има било каква промена, ќе биде свикана нова седница на Советот за безбедност“

Предсетаерлот во мегувреме е во Ху Јорк каде присуствува на Генералното обрание кабинетот. Ниту една ид инстуитуциите не ја потврди ниту дематираше дека терористи избегани до затворот на ксово се обуцуваат во Мкаедонија во места што биле нивни бази за претходни анпади врз јужнитес рпски оп како што изјави српскиот претсеадтел Борис тадич за Би Би па есперите велат дека за релноста од вкво нешто може да се зборува под преппоставка Во тој контекст Влдо Поповски Пров на првниот факултет во Скопје Под претпоствка тоа да е вистина може ад се копливираат некои анстани повеке на ниво ан инциденти

„Под претпоставка да е така, значИ дека сепак некои кругови веЃабаат вријатна за таква ситуација што значИ власта И соњдветни случби треба да ги ставата под внимание екстремните криминални структури,“

но тој додава дека таа појава не може да ја дестабилизира Македонија и регионот:

„Безбедноста на Македонија и на регионот не зависи, за среќа од екстремни криминални и шовинистички кругови. Мислам дека процесот на косово е ставен под мегународна контрола и политичка и безбедносна и сметам дека меѓународната заедница со сите линии коишто многу внимателно се однесува кон статусот на Косово нема да дозволи војна во регионот.“

Ветон Елшани портпарол на ксовската полиција вели:

„Немаме известуавње дека има вооружени луге на таа гарница На грничните премини кон Мкаедонија ситуацијата е стбилна“
XS
SM
MD
LG