Достапни линкови

Приштина подготви Меморандум за добрососедски односи


Приштина подготви документ Меморандум со препораки или како што некои го нарекуваат Меморадндум за добросеседски односи што ке биде претставен во лондон на средба со посредничката тројка. Аналитичарите сметаат дека ова е тактика на косовската стрнана да не се дозволи да се предложи друго решение за Косово освен независност.

Косово и Србија како две независни држави успешно ке соработуваат, ова е главна препорака во меморандумот за разбирање подготвен од тимот на Приштина. Целта е на Белград да му се понудат добрососедски односи по статусот на Косово. Во тој поглед според зборовите на портпаролот на преговарачкиот тим Скендер Хисени во документот се наведуваат чекорите за соработка помегу двете држави

„МЕМОРАНДУМОТ ПРЕТСТАВУВА ВИЗИЈА ЗА ИДНИТЕ ОДНОСИ МЕГУ КОСОВО И СРБИЈА КАКО НЕЗАВИСНИ ДРЖАВИ“

вели Хисени

Меморандумот за разбирање или како што некои го нарекуваат Меморадндум за добросеоседски односи говори за прашањата како за исчезнатите лица, вракање на раселените, слобода на движење на граганите, како и други теми кои ги има во предлогот на Марти Ахтисари. Хисени истакнува дека евентуалното потпишување на меморадумот би значело дека Косово е независна држава, бидејки такви спогодби се потпишуваат мегу држави.
Политичкиот аналитичар Илир Дуголи смета дека подготовката на таков документ е тактика на косовската страна, која има за цел да се спречи било каква намера да се отстапи од планот на Ахтисари.

„ОВА МОЖЕ ДА БИДЕ НАЧИН ДА СЕ КУПИ ВРЕМЕ ДОКОЛКУ НИШТО НЕ СЕ ПОСТИГНЕ . ДОКУМЕНТОТ МОЖЕ ДА ИМА ЕФЕКТ БИДЕЈКИ СЕ ПРЕТПОСТАВУВА ДЕКА кОСОВО И сРБИЈА СЕ ДВЕ ДРЖАВИ И ДЕКА СЕ СОГЛАСУВААТ СО МЕМОРАНДУМОТ“

изјави Дуголи. Аналитичарите претпоставуваат дека Србите нема да го прифатат овој документ, а оти мегународната заедница ке бара да се стави акцент на статусот, а не за ситуацијата по статусот.
Сепак мегународните претставници пред извесно време го актуелизираа и прашањето за поделба на Косово. Шефот на Мегународната кризна група за Косово Александар Ендрсон вели дека изјавите на европските претставници за поделба на Косово му се голема мистерија, но додадава дека веројатно се израз на европската дезориентираност по пропагањето на планот на Ахтисари во Советот за безбедност, како и од потребата во рамки на преговарачката тројка просторот за консензус да се прошири со нови креативни идеи

„МОЖАМ ДА РАЗБЕРАМ ДО НЕКОЈА МЕРА ТАКВИ ИЗЈАВИ ДА ДОАГААТ ОД СТРАНА НА ПРЕТСТАВНИЦИ НА ЗЕМЈИ КОИ НЕ СЕ СПОНЗОРИ НА ПРЕГОВОРИТЕ. МЕГУТОА ПРИНЦИПОТ НА кОНТАКТ ГРУПАТА ЗА НЕДЕЛИВОСТ НА кОСОВО УСВОЕН ПРОЛЕТТА 2005 ИМА ДОБРИ ПРИЧИНИ. ДРЖАВИТЕ СЕ РАКОВОДЕА ОД ТОА, СО КОСОВО ДА СЕ ЗАТВОРИ ПОСЛЕДНОТО ПРАШАЊЕ НА БАЛКАНОТ , А НЕ ТОА ДА СЕ ПОВТОРИ СО ИСЦРТУВАЊЕ НА НОВИ ГРАНИЦИ ПО ЕТНИЧКИ ЛИНИИ ВНАТРЕ ВО КОСОВО, ШТО ПОТОА БИ ГО ОТВОРИЛО ПРАШАЊЕТО НА ПРЕШЕВСКАТА ДОЛИНА, МАКЕДОНИЈА КАКО И ЦЕЛО ПОГЛАВИЕ НА НОВИ ПРАШАЊА ВО РЕГИОНОТ. “
XS
SM
MD
LG