Достапни линкови

Свет: Отворена замрзнатата северна рута што ги спојува Атлантикот и Пацификот


Најдиректната рута низ Северниот премин е целосно отворена за бродовите поради рекордното топење на артичкиот мраз. Историски преминот кој ги поврзува Атланттикот и Пацификот преку Канадскиот артик е замрзнат, но сега сателитските снимки покажуваат дека е мопжна навигација на бродови. Овој извештај ја подигнува загриженоста за ефектите од глобалното затоплување.
XS
SM
MD
LG