Достапни линкови

Багдад: Поздравен извештајот на Командантот на американските сили во Ирак


Ирачката влада го поздрави извештајот на Командантот на американските сили во Ирак Генерал Дејвид Петреус во Конгресот порача повлекување на 30 илајди војници од Ирак идното лето. Петреус изјави дека со помош на таканареченоите доплнителни трупи се остваруваат воените цели во земјата. Петреус предупреди дека предвремената редукција ке биде штетна, но дека сепак 30 те илјади дополнителни трупи би можеле да бидат повлечени до јули следната година. Пред комитетот на Конгресот сведочеше и америакснкиот амбасадор во Багдад Рајан Крокер кој рече дека ситуацијата во Ирак се подобрува и покрај недостигот на поширока политичка подршка за ирачката влада.
XS
SM
MD
LG