Достапни линкови

Поделбата на Косово може да отвори нов судир на Балканот кој никогаш нема да заврши


Поделбата на Косово може да отвори нов судир на Балканот кој никогаш нема да заврши, вели во интервју за Ради Слободна Европа албанскиот писател Исмаил Кадаре кој укажува дека 120-те дена за преговори не значат ништо кога станува збор за настани поврзани со еден народ. Според него ако на крајот на 120-те дополнителни дена за преговори нема компромис, ке дојде до еднострано прогласување на независноста на Косово.

Познатиот албански писател Исмаил Кадаре неколкупати номиниран за Нобеловата награда за книжевност во интервју за Радио Слободна Европа вели дека поделбата на Косово може ад отвори нов судир на Балканот кој никогаш нема да заврши. Тој укажува дека опцијата за поделба на Косово би отворила трајни жаришта на нови неразбирања, кавги кои може многу сакпо да ја чинат Европа.

„ЗАТОА ПОДЕЛБАТА НЕ Е РЕШЕНИЕ, ТАА НЕ ЗАТВОРА, ТУКУ ОТВОРА НОВ СУДИР“

вели Кадаре.

Говорејки за стодваесетте дена за преговори за статусот на Косово тој уакжува како 120 дена за преговори не значат ништо кога се одлучува за големи работи, кога станува збор за настани поврзани со еден народ. Според него се работи за слободата на еден народ или за негово ропство, изјави Кадере кој порачува

„ТОА Е СУШТИНАТА И ТАА СУШТИНА НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБОРАВИ. сЕ РАБОТИ ЗА ЕДЕН НАРОД КОЈ ГО БАРА ОНА ШТО Е НАЈСТАРО, ШТО Е ОСНОВА НА ЧОВЕШТВОТО, ТОА Е НЕГОВАТА СЛОБОДА“

Кадаре очекува дека на крајот на 120-те дополнителни денови за преговори, ако нема компромис, ке дојде до еднострано прогласување на независноста на Косово. Како писател и хуманист, тој истакнува дека секогаш се залагал за мирно решение на сите проблеми

„ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ НАРОДОТ НА КОСОВО ИМА ПРАВО ДА ОДГОВОРИ СО СИТЕ ОПЦИИ. НЕМА ПОПУШТАЊЕ КОГА СЕ РАБОТИ ЗА СЛОБОДАТА НА ЕДЕН НАРОД. НЕМА ПРЕГОВОРИ ЗА ТОА. ОВОЈ НАРОД ИМА ПРАВО НА СИТЕ НАЧИНИ ДА ЈА БАРА СВОЈАТА СЛОБОДА. ДО КРАЈ ДА ЈА ШТИТИ СВОЈАТА СЛОБОДА. “
XS
SM
MD
LG