Достапни линкови

Џезаир Шакири вели дека владата е незаинтересирана за нивните проблеми


Во скоро време жителите на Танушевци ќе организираат референдум за припојување кон Косово- најавува за Радио Слободна Европа поранешниот пратеник во македонското собрание Џезаир Шакири. Како причини за ваквата одлука тој ја наведува незаинтересираноста на македонската влада за решавање на нивните проблеми.

„63 посто од жителите на Танушевци живет како емигранти на Косово а никој не зборува за нив како за раселените од Матејче и Арачиново, во последно време се загрева ситуацијата, пред три месеци беше нападната Танушевци од 500 полицајци без никаква причина и никој не им се извини на селаните, полицијата веке три месеци не влегува во Танушевци, селаните кога одат накај Скопје се малтретирани од специјалните едниници, нема струја веќе три месеци и никој не се интересира за пуштање струја. Оваа влада е не заинтересирана да ги смири стратсите и кога е таква сотојбата нормално е да организраме референдум. Ние не сме одговорни за создавање на мултиетники тензии затоа што владата на Р Македонија имаше неколку години особено овие последни месеци да ги смири или да им помогне на овие луге.“
XS
SM
MD
LG