Достапни линкови

Анкара: Парламентот на Турција одржува втор круг од гласањето за претседател на земјата


Во Турскиот Парламент денеска ќе се одржи втор круг од изборите за нов претседател на Турција, бидејки ниту еден од тројцата кандидати не успеа во првиот круг да обезбеди кфалификувано мнозинство, за да биде избран за иден шеф на државата. За победа во вториот круг од изборите исто така се потребни 367 гласа. Се предвидува дека кандидатот на владејачката партија, Абдула Ѓул ќе биде избран во третиот круг од гласањето, кога е неопходно апсолутно мнозинство од 276 гласа, кој е закажан на 28 август.
XS
SM
MD
LG