Достапни линкови

Жетвата при крај, откупот почна, земјоделците незадоволни од цената


Жетвата во прилепско е при крај. Земјоделците собираат од 2,500 до 3,000 тони жито по хектар. Иако не се задоволни од откупната цена тие ги предаваат производите:

„Многу е ниска цената, барем десет денари треба да биде и уште премија.“

„Жито Прилеп“ започна со откуп:

„Цена во готово 9 денари. Цена до десет денари за одложено плаќање. Договор за размена со артикли на Жито Прилеп“

Парите за исплата на родот се обезбедени и нема да има застој. Според министерството ќе биде откупена целата реколта.
XS
SM
MD
LG