Достапни линкови

Брисел: Министрите за финансии на ЕУ договараат нов лидер на ММФ


Министрите за финансии на Европската Унија денеска во Брисел ќе дискутираат за кој ќе го раководи Меѓународниот Монетарен Фонд, по најавеното заминување на шпанецот Родриго Рато во октомври. Ова функција традиционално им припаѓа на европејците додека на чело на Светската Банка е американец. Меѓутоа, земјите во развој сметаат дека оваа поделба веке не е рефлекс на глобалниот баланс на економските сили.
XS
SM
MD
LG