Достапни линкови

Свет: Христијаните го одбележуваат Велигден


Христијаните ширум светот го одбележаа Велигден, кој годинава и католиците и православните го слават во ист ден. Поглалварот на Македоснакта Православна Цркав архиепископот Стефан велигденската литургија ја служеше во Соборниот Храм а во пораката повика за зачувување на верата и на црквата. Во Ватикан Поглаварот на римо католичката црква Бенедикт 16 ти во трдицинланата порака урби ет орби изрази жалење за конфликтите во Ирак Авганситан и Сомалија. Во Москав на боголсужбата на рускиот патриајрх Алексеј Втори присуствуваа околу пет илјади луге. За арзлика од претходните години со налуавње ан тезиите мегу палестинците и израелците годинава во Ерусалим многу вреници повтторно се собраат во црквата за која се верува дека се наога на местото на христовото распнуавње и воскреснуавње.
XS
SM
MD
LG