Достапни линкови

Берлин: Втор ден од неформалниот самит на шефовите на држави на ЕУ


Во Берлин втор ден од неформалниот самит на шефовите на држави и на владите во Европската Унија кои ја одбележуваат педесет годишнината од Унијата формирана во 1957 со цел вистински крај на конфликтите во Европа. Формалното усвојување на берлинска декларација што содржи биланс на досегашните успеси на Европсата Унија и нејзиниот натамошен развој е денеска, а вчера беа одржани повеке концерти и културни манифестации . За лидерите на Унијата,Берлинскиот филхармониски оркестар ја изведе петата симфонија на Бетовен чија Ода на радоста е официјлна химна на ЕУ.
XS
SM
MD
LG