Достапни линкови

Брисел: Европската комисија подготвена да помогне за завршување на процесот за статусот на Косово


Евро комесарот за проширување Оли Рен соопшти дека Европската комисија е подготвена да помогне за завршување на процесот за статусот на Косово во идната фаза во Обединетите нации и нагласи дека решението мора да биде такво што ке го зацврне Косово и регионот.Рен за ова се заложува по вчерашното завршуавње на преговорите мегу Белград и Приштина во Виена на кои двете страни не постигнаа договор и пртеникот на Обединетите нации Марти Ахтисари најви дека до крајот на месецот ке го испрати својот план за Косво во Советот за Безбеднсот на
Обединетите нации. Претставниците на Белгрaд повторија дека за Србија едиснтвено решение претставува суштинската автономија, додека приштинската делегација по вчерашното завршуавање на преговорите оцени дека процесот кој води кон независнот сега е завршен.
XS
SM
MD
LG