Достапни линкови

Хаг: Реакции по пресудата на меѓународниот суд за уеството на Србија во геноцидот во Босна


Пресудата на Мегународниот суд на правдата во Хаг кој вчера оцени дека Србија не го организирала геноцидот во Босна и Херцеговина продожува да предизвикува различни реакции. Босанските муслимани и Хрватите се разочарани, додека Содинетите Американски Држави посочија дека тоа можност да се тргне по патот на помирување и ублажување на поделбите во регионот. Со пресудата на највисокиот суд на Обединетите нации беше оценето дека убивањето на околу 8 илјади муслимани од страна на босанските срби во Сребреница во 1995 та година претствува геноцид но дека Србија не е директно одговорна.
XS
SM
MD
LG